יום חמישי, 3 בנובמבר 2011

כל שרציתם לדעת על דגנים וקטניות - תזונה מחזקת



כל מה שלא ידעתם על - דגנים וקטניות!


שילוב שלהם יוצר תחליף מלא לבשר,

מעולה לסובלים מאנמיה ולנשים בהריון,



איך עושים זאת? מה זה בעצם דגן ומה קטניה?




דגנים וקטניות - האומנם?!?
שילוב בין הדגנים לקטניות יוצר הרכב כימי של חלבון באיכות מלאה, הכוונה שהשילוב של מאכלים כמו מג'דרה המורכב מדגן (אורז) וקטניה (עדשים) יוצר לנו חלבון מלא באיכות גבוה ונותן לנו תחליף אידיאלי לבשר.
הצג פרטיםאנו מקבלים מינרלים וויטמינים רבים , ברזל, סידן וחלבון מלא בעל רוב חומצות האמינות הרצויות לבניה ולתפקוד גופנו. תחליף נהדר למנת בשר ויתרון נוסף הינו ערכי שומן נמוך מאוד ביחס לבשר.
הערך הגליקמי של מנה כזו נמוך ולכן יתאים גם לסוכרתיים. בעלי סיבים תזונתיים המסיעים לעיכול וליציאות תקינות ומספק תחושת סובע לזמן ארוך - כן.. מתאים גם למחי שמחפש תזונה מרזה.
ולכן עוד יותר מתאים לנשים אחרי לידה (זהירות עם מניקות בשלושה חודשים הראשונים, מורכבותן יוצרת קושי לתינוק לעכל וכאבי בטן רבים)
בכל יום , בכל שעה, בכל דקה ובעצם בכל שניה גופנו פועל! מפרק, בונה, מסנתז, מזרים... אנו מכונה מדהימה, אומרים שהתזונה היא הדלק לגופנו אך בעצם התזונה היא עוד יותר מכך, מורה אחת לתזונה אמרה לי משפט אשר נחקק במוחי, "התזונה שלנו היא מי שאנחנו", התזונה הם בעצם אבני הבניין שממנו אנו נבנה את התאים שלנו ומכאן חשיבותה ההולכת וגוברת בימים מתועשים ובעולם השפע המתעתע שבו אנו חיים.
מספר טיפים חשובים: 
  • את הדגנים יש לשטוף היטב ולעיתים אף לברור (תלוי באיכות והיכן רוכשים)
  • הקטניות דורשות השריה חלקן דורשות השריה של לילה:
 - עדשים אדומות אינן  זקוקות להשריה ארוכה: 30 דקות!
 - סויה: 3 שעות השריה
 - חומוס ושעועיות - השריית לילה!
  • זהירות למי שמניקות בשלושה חודשים הראשונים, מורכבותן יוצרת קושי לתינוק לעכל וכאבי בטן רבים.
  • שעועית מש היא מומלצת לסובלים מצרבות, בטן נפוחה יותר קלה לעיכול ומנקה רעלים מהכבד (טובה לניקוי כבד).
  • יש לבחור את הקטניות כך שיהיו מבריקות ומתוחות (לא דהויות ומקומטות!)
הקטניות עושות לכם גזים?
  1. הנביטו אותן! השרו אותם במים ללילה שלם, שיטפו והעבירו לכלי רחב עם מקום לפזר אותם בשכבה דקה,הוסיפו לכלי מעט מים רק לליחלוח וחכו 24 שעות,שתראו נבטוט יוצא החוצה, זה שלב שבו רוב החומרים המתסיסים מתפרקים ולכן קל יותר לעכל.
  2.  הוסיפו סודה לשתיה בזמן הבישול (פחות מומלץ)
  3. השתמשו בתבלינים מסייעי עיכול ומפחיתי גזים: כמון, אניס,זרעי שומר, כוסברה וקימל.
  4. בשלו את הקטניות פעמיים עם החלפת המים.
מהם קטניות ומהם דגנים?
קטניות:
שעועיות למיניהן (ישנן המון בין היתר: לבנה, מנומרת, שחורה, אזוקי...)
עדשים - ירוקים ואדומים
שעועית מש (מגיעה לה מקום בפני עצמה, שעועית מאוד בריאה עם המון יתרונות)
תורמוס
חומוס
סויה
אפונה ירוקה
לוביה
דגנים:
קינואה
אורז
חיטה (בורגול, קוסקוס, פסטות, פתיתים)
גריסים (גריסי פנינה)
שיפון
כוסמת
אמרנט
תירס
סומסום (לא נחשב דגן אך מתאים לשילוב לחלבון מלא יחד עם חומוס)
כעת כל מה שנשאר לכם - לשלב!
בתאבון!
  • למתכונים בריאים - לחצו
  • למאמר בנושא תזונה לניקוי רעלים מהגוף - לחצו
  • ליעוץ אישי ואבחון - צרו קשר 
|כתבה וערכה: מעיין סבג חטואל, מטפלת מדופלמת ברפואה סינית וארמותרפיה |
                   ** כל הזכויות שמורות למעיין סבג חטואל וקליניקת רגע לנשימה **


תגובה 1: