כל מה שלא ידעתם על - דגנים וקטניות!
איך עושים זאת? מה זה בעצם דגן ומה קטניה?
דגנים וקטניות - האומנם?!?
שילוב בין הדגנים לקטניות יוצר הרכב כימי של חלבון באיכות מלאה, הכוונה שהשילוב של מאכלים כמו מג'דרה המורכב מדגן (אורז) וקטניה (עדשים) יוצר לנו חלבון מלא באיכות גבוה ונותן לנו תחליף אידיאלי לבשר.
הערך הגליקמי של מנה כזו נמוך ולכן יתאים גם לסוכרתיים. בעלי סיבים תזונתיים המסיעים לעיכול וליציאות תקינות ומספק תחושת סובע לזמן ארוך - כן.. מתאים גם למחי שמחפש תזונה מרזה.
ולכן עוד יותר מתאים לנשים אחרי לידה (זהירות עם מניקות בשלושה חודשים הראשונים, מורכבותן יוצרת קושי לתינוק לעכל וכאבי בטן רבים)
בכל יום , בכל שעה, בכל דקה ובעצם בכל שניה גופנו פועל! מפרק, בונה, מסנתז, מזרים... אנו מכונה מדהימה, אומרים שהתזונה היא הדלק לגופנו אך בעצם התזונה היא עוד יותר מכך, מורה אחת לתזונה אמרה לי משפט אשר נחקק במוחי, "התזונה שלנו היא מי שאנחנו", התזונה הם בעצם אבני הבניין שממנו אנו נבנה את התאים שלנו ומכאן חשיבותה ההולכת וגוברת בימים מתועשים ובעולם השפע המתעתע שבו אנו חיים.
מספר טיפים חשובים:
- את הדגנים יש לשטוף היטב ולעיתים אף לברור (תלוי באיכות והיכן רוכשים)
- הקטניות דורשות השריה חלקן דורשות השריה של לילה:
- סויה: 3 שעות השריה
- חומוס ושעועיות - השריית לילה!
- זהירות למי שמניקות בשלושה חודשים הראשונים, מורכבותן יוצרת קושי לתינוק לעכל וכאבי בטן רבים.
- שעועית מש היא מומלצת לסובלים מצרבות, בטן נפוחה יותר קלה לעיכול ומנקה רעלים מהכבד (טובה לניקוי כבד).
- יש לבחור את הקטניות כך שיהיו מבריקות ומתוחות (לא דהויות ומקומטות!)
- הנביטו אותן! השרו אותם במים ללילה שלם, שיטפו והעבירו לכלי רחב עם מקום לפזר אותם בשכבה דקה,הוסיפו לכלי מעט מים רק לליחלוח וחכו 24 שעות,שתראו נבטוט יוצא החוצה, זה שלב שבו רוב החומרים המתסיסים מתפרקים ולכן קל יותר לעכל.
- הוסיפו סודה לשתיה בזמן הבישול (פחות מומלץ)
- השתמשו בתבלינים מסייעי עיכול ומפחיתי גזים: כמון, אניס,זרעי שומר, כוסברה וקימל.
- בשלו את הקטניות פעמיים עם החלפת המים.
קטניות:
שעועיות למיניהן (ישנן המון בין היתר: לבנה, מנומרת, שחורה, אזוקי...)
עדשים - ירוקים ואדומים
שעועית מש (מגיעה לה מקום בפני עצמה, שעועית מאוד בריאה עם המון יתרונות)
תורמוס
חומוס
סויה
אפונה ירוקה
לוביה
דגנים:
קינואה
אורז
אורז
חיטה (בורגול, קוסקוס, פסטות, פתיתים)
גריסים (גריסי פנינה)
שיפון
כוסמת
אמרנט
תירס
תירס
סומסום (לא נחשב דגן אך מתאים לשילוב לחלבון מלא יחד עם חומוס)
כעת כל מה שנשאר לכם - לשלב!
בתאבון!
|כתבה וערכה: מעיין סבג חטואל, מטפלת מדופלמת ברפואה סינית וארמותרפיה |
** כל הזכויות שמורות למעיין סבג חטואל וקליניקת רגע לנשימה **
טיפים מצויינים, תודה ! רונית
השבמחק